فهرست مطالب

نشریه نهال و بذر
سال نوزدهم شماره 2 (تابستان 1382)

  • تاریخ انتشار: 1382/05/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ولی فیضی اصل*، خشنود علی زاده، یوسف انصاری، بهمن موسوی، محمد احمدپورچنار صفحات 121-136

    یکی از روش های تعیین حد بهینه خصوصیات گیاهی استفاده از خط مرزی است. به منظور تعیین حد بهینه برخی از خصوصیات محصول و مقایسه مناسب بودن ارقام معرفی شده گندم دیم، بانک اطلاعاتی وسیعی با بیش از 7000 مشاهده برای هر خصوصیات محصول از نتایج آزمایش های اجرا شده طی شش ساله زراعی در ایستگاه های تحقیقات کشاورزی دیم مناطق سردسیر کشور، جمع آوری و مورد بررسی قرار گرفت. با استفاده از خطوط مرزی، حد بهینه خصوصیات محصول شامل تعداد روز تا ظهور سنبله، تعداد روز تا رسیدن فیزیولوژیکی محصول، طول دوره پر شدن دانه، ارتفاع بوته و وزن هزار دانه به ترتیب 2/221 روز، 6/259 روز، 8/33 روز، 5/62 سانتی متر و3/28 گرم تعیین گردید که این مقادیر، هم خوانی بسیار نزیدیکی با حد بهینه تعیین شده از طریق میانگین گیری از جامعه دارای حداکثر شاخص تعادل خصوصیات محصول (CPBI) یکسانی بودند. این مقدار در مراغه، سنندج، زنجان، اردبیل و ارومیه، به ترتیب 155، 270، 150، 182 و 440 بود. با این روش، مناسب بودن سه رقم معروف گندم دیم (سرداری، سبلان و آذر 2) در سه ایستگاه اصلی مراغه، سنندج و زنجان مقایسه و مشخص گردید که رقم سرداری از بیشترین سازگاری در این مناطق برخوردار است. همچنین با استفاده از همبستگی بین CPBI ارقام و عوامل اقلیمی (بارندگی، دما، تبخیر و تعداد روزهای یخبندان) و اجزای تشکیل دهنده آن مشخص گردید که رقم سرداری برای مناطقی با زمستان و بهار سرد همراه با بارندگی های بهاره، رقم سبلان برای مناطقی با زمستان سرد و بهار نسبتا معتدل همراه با بارندگی های فراوان فصل بهار و رقم آذر 2 برای مناطقی با پاییز سرد و بهار معتدل همراه با بارندگی های پاییزه و بهاره و حداقل بارندگی در زمستان مناسب می باشند.

    کلیدواژگان: گندم دیم، خط مرزی، شاخص تعادل خصوصیات محصول
  • عزیز فومن اجیرلو*، محمدرضا قنادها، علی مقدم صفحات 137-154

    در سال 1377، شش لاین نر عقیم سیتوپلاسمی با چهار لاین نر بارور (تستر) به روش طرح آزمایشی فاکتوریل (4×6) تلاقی داده شدند. در سال بعد، 24 هیبرید حاصل همراه با 10 لاین والدی در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در کرج مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفتند. چهار صفت ارتفاع بوته، تعداد پنجه، عملکرد علوفه تر و خشک در دو چین کامل کلیه تیمارها مورد قرار گرفت. بین تمارها، چین ها و اثر متقابل تیمار×چین برای کلیه صفات اختلاف معنی دار در سطح احتمال 1% وجود داشت. تجزیه واریانس نشان داد که اثرات ژنوتیپ ها، والدین در مقابل هیبرید (به جز برای تعداد پنجه در متوسط دو چین)، لاین ها (فقط برای ارتقاع در چین دوم و متوسط دو چین)، تسترها و اثر متقابل لاین × تستر معنی دار هستند. ترکیب پذیری عمومی (GCA) لاین ها و تسترهای مورد آزمایش معنی دار بودند که بیانگر اهمیت اثرات افزایشی ژن برای این صفات بوده و روش های گزینشی برای اصلاح آن ها مناسب است، توارث پذیری تعدادی از صفات در چین اول، دوم و متوسط دو چین متفاوت بود لذا در حالت علوفه ای چند چینه بایستی حتما توارث پذیری در هر چین (مورد نظر به نژادگر) بررسی گردد. بین ترکیب پذیری خصوصی (SCA) تعدای از والدین برای همه صفات اختلاف معنی دار وجود داشت که نشان دهنده اهمیت اثرات غیر افزایشی ژن ها برای این صفات است و روش هیبریداسیون برای دستیابی به آن ها مناسب ترین است. بیشترین SCA مثبت برای عملکرد علوفه تر از تلاقی های A__1__C__S__84xR__2, A__1__c__s__8__8__0__0__5xR__1, A__1__c__s__3__1و A__1xR__1__1__2 و علوفه خشک ازA__1__c__s__8__8__0__0__5xR__1, A__1__c__s__3__1xR__s__8, A__1__c__s__8__4xR__1__1__2 و A__c__s__3__1xR__2 در مجموع دو چین حاصل گردید. بیشترین عملکرد علوفه تر در مجموع دو چین از تلاقی A__I__c__s__8__4 x R__2 و علوفه خشک از A__I__c__s__3__1 x R__2 به ترتیب با 8/144 و 5/34 تن در هکتار به دست آمد.

    کلیدواژگان: سورگوم، تجزیه لاین × تستر، طرح آمیزشی فاکتوریل، SGA و GCA
  • حمید نجفی نژاد*، حسام الدین مداحیان صفحات 155-172

    به منظور بررسی اثر رژیم های مختلف آبیاری و تراکم کاشت (فواصل روی ردیف و بین ردیف) بر عملکرد برخی از خصوصیات زراعی ذرت رقم سینگل کراس 704، آزمایشی در سال های 1377 و 1378 در مزرعه تحقیقاتی ارزوییه وابسته به مرکز تحقیقات کشاورزی کرمان در قالب کرت های دوبار خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار انجام شد. رژیم های آبیاری به عنوان فاکتور اصلی در سه سطح 75، 100 و 125 میلی متر تبخیر تجمعی از طشتک تبخیر کلاس A، فاصله بین ردیف در دو سطح 60 و 75 سانتی متر به عنوان فاکتور فرعی و فاصله روی ردیف در سه سطح 15، 20 و 25 سانتی متر به عنوان فاکتور فرعی- فرعی در نظر گرفته شدند. براساس نتایج بدست آمده بین رژیم های مختلف آبیاری، فواصل بین ردیف و روی ردیف از لحاظ عملکرد دانه تفاوت معنی دار مشاهده شد. بین تیمارهای مربوط به رژیم های آبیاری بیشترین و کمترین عملکرد دانه به ترتیب مربوط به تیمارهای 75 و 125 میلی متر تبخیر تجمعی از سطح طشتک تبخیر بود. با افزایش تراکم کاشت (کاهش فاصله روی ردیف و بین ردیف) تعداد دانه در بلال، طول بلال و میزان پروتئین دانه کاهش ولی عملکرد دانه افزایش یافت به نحوی که بیشترین عملکرد دانه به ترتیب در تراکم های 1111000 بوته در هکتار (15×60 سانتی متر) و 88800 بوته در هکتار (15×75 سانتی متر) به دست آمد. همچنین با افزایش تنش رطوبتی و تراکم کاشت، راندمان مصرف آب (کیلوگرم دانه به مترمکعب آب مصرفی) افزایش یافت. اثر رژیم های مختلف آبیاری و تراکم کاشت(فواصل بین ردیف و روی ردیف) بر شاخص برداشت معنی دار نگردید و این شاخص حدود 52% به دست آمد. براساس نتایج حاصل از این تحقیق برای حصول بالاترین عملکرد دانه ذرت در منطقه ارزوییه می توان زمان آبیاری را در سه ماهه اول فصل رشد ذرت بر اساس 100 میلی متر تبخیر تجمعی و در یک ماهه آخر فصل رشد بر اساس 125 میلی متر تبخیر تجمعی تنظیم نمود، هم چنین فواصل کاشت 15×60 و 15×75 سانتی متر برای این منطقه قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: ذرت، رژیم آبیاری، تراکم کاشت، عملکرد دانه
  • محمد برزعلی*، عزیز جوان شیر، محمدرضا شکیبا، محمد مقدم، عباس علی نوری نیا صفحات 173-189

    به منظور بررسی عملکرد و اجزای عملکرد سه رقم سویا با چهار روش خاک ورزی، در کشت دوم بعد از گندم، آزمایشی در تابستان 1376 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی عراقی محله شهرستان گرگان به اجرا درآمد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار با دو فاکتور خاک ورزی و رقم انجام شد. سطوح خاک ورزی عبارت بودند از: 1) سوزندان کلش گندم، دو دیسک عمود بر هم، آبیاری، دیسک سطحی و کاشت، 2) سوزاندن کلش گندم، آبیاری و کشت مستقیم (بدون خاک ورزی)، 3) دو بار دیسک عمود برهم در زمین کلش دار گندم، آبیاری و کاشت و 4) آبیاری زمین و کشت مستقیم در زمین کلش دار گندم (بدون خاک ورزی). ویلیامز، گرگان 3 و سحر ارقام مورد آزمایش را تشکیل دادند. در این آزمایش صفاتی از قبیل تعداد روزها تا گلدهی و رسیدگی، طول دوره پرشدن دانه، تعداد دانه در هر نیام، تعداد نیام در هر بوته، وزن هزار دانه و عملکرد دانه در خاک ورزی های مختلف ارزیابی شدند . نتایج نشان داد که سیستمهای خاک ورزی کلش دار و بدون خاک ورزی کلش دار (سطوح سوم و چهارم خاک ورزی)، موجب افزایش میانگین تعداد روزها تا گلدهی و رسیدگی، طول دوره پرشدن دانه، وزن هزار دانه و عملکرد دانه نسبت به سطوح خاک ورزی کلش سوخته شدند، ولی از نظر تعداد دانه در نیام اختلاف معنی داری در بین آن ها وجود نداشت. رقم سحر در مقایسه با ارقام ویلیامز و گرگان 3 میانگین بالاتری را از نظر تعداد روزها تا گلدهی و رسیدگی و تعداد نیام در هر بوته دارا بود. بیشترین عملکرد دانه در سیستم کشت بدون خاک، ورزی کلش دار برای رقم سحر به دست آمد. از بین اجزای عملکرد، تنها وزن هزار دانه با عملکرد همبستگی مثبت و معنی داری را نشان داد.

    کلیدواژگان: سویا، عملکرد، اثر خاک ورزی، کشت دیم
  • مهدی نصراصفهانی* صفحات 191-208
    منطقه ی فریدن، مهم ترین منطقه ی تولید سیب زمینی در استان اصفهان است و از نظر تولید و سلامت غده های بذری جایگاه خود را در کشور داراست. برای تعیین ضایعات سیب زمینی در این منطقه مطالعاتی در سال های 1376 و 1377 در قالب یک طرح تحقیقاتی به عمل آمد که مشخص نمود ضایعات سیب زمینی در فریدن اصفهان شامل فاکتورهای موثر در زمان داشت و در انبار، به طور متوسط 02/23 درصد بود. میانگین ضایعات در سال اول 62/23 و در سال دوم 42/22 درصد بود. این درصد ضایعات به تفکیک شامل پوسیدگی نرم باکتریاییSoft-rot)، 3/43)درصد، پوسیدگی خشک فوزاریومی (Fusarium dry-rot) 89/4 درصد ، پوسیدگی قهوه ای Brown - rot) 2/30) درصد سبز پوستی غده‏ها Tuber greening)، 2/44) درصد، گوشت قهوه ای Internal bruising) 1/27) درصد، عوامل فیزیولوژیکی physiological disorders)، 4/38) درصد (شامل بد شکلی غده ها، وجود شکاف و ترکیدگی های عمیق، رشد ثانوی، ریز بودن بیش از حد غده ها و غیره). زخمی بودن عمیق غده ها در اثر آلات و ابزار برداشت 27/1 درصد و آفات شامل آبدزدک، کرم مفتولی و بید سیب زمینی 65/1 درصد بود. ارقام مورد بررسی در این مطالعات کوزیما، مارفونا، مورن، اگریا، پیکاسو، دراگا و آریان بودند. در مجموع این دو سال بررسی ضایعات این ارقام در اثر عوامل مختلف به ترتیب 66/25، 76/24، 24/21، 50/20، 56/18 و 20/17 درصد بود. بررسی آماری ضایعات بر حسب رقم نشان داد که ارقام سیب زمینی مورد بررسی نسبت به فاکتورهای مورد مطالعه متفاوت بوده و در اکثر موارد اثرات معنی داری از خود نشان دادند. موارد دیگری چون شوره سیاه (BIack scurf)، بیماری اسکب و یا جرب (scab) به علت عدم ایجاد ضایعات در انبار جزو ضایعات محسوب نگردید. همچنین سایر مواردی که به صورت جزیی و بسیار ناچیز بودند نیز در نظر گرفته نشدند.
    کلیدواژگان: سیب زمینی، ارقام، فریدن، ضایعات در انبار
  • محمدنقی پاداشت دهکایی*، احمد خلیقی، عبدالکریم کاشی، روح انگیز نادری صفحات 209-225
    این تحقیق به منظور بررسی تاثیر آزولا در کمپوست درخت، ضایعات چای و پوست برنج و مقایسه خصوصیات فیزیکی و شیمیایی مخلوط ها و مواد آلی به کار برده شده با استاندارد بسترهای کشت گیاهان زینتی در گروه باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران (کرج) اجرا گردید. ابتدا سرخس آزولا به نسبت های حجمی 0، 25، 50، 75 و 100 درصد با پوست درخت، ضایعت چای و پوست برنج مخلوط شد و سپس کمپوست شدند. مخلوط ها در حین کمپوست شدن پس از 45 و 90 روز جهت تعیین رسیدگی نمونه برداری شدند. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. تیمارها شامل ترکیب چهار سطح آزولا با پوست درخت ،ضایعات چای و پوست برنج بود. یک تیمار نیز به صد در صد آزولا اختصاص داده شد. پنج ماه پس از کمپوست کردن، نمونه برداری مجدد انجام شد و 13 تیمار مورد بررسی با مخلوط شاهد حاوی 50% پیت و 50% پرلیت مقایسه شد. در این زمان تمامی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که آزولا تاثیر معنی داری در کمپوست کردن پوست برنج ندارد ولی آزولا در نسبت های 50% و 75% اثر معنی داری در کمپوست کردن پوست درخت و ضایعات چای داشت. کمپوست آزولا از نظر عناصر غذایی غنی بود و کمپوست پوست درخت و مخلوط های آن با آزولا بهترین خصوصیات را برای بسترهای گیاهان زینتی دارا بودند.
    کلیدواژگان: آزولا، کمپوست، شاخص جوانه زنی، ظرفیت تبادل کاتیونی، رسیدگی
  • محمود دامادزاده* صفحات 227-244

    در این بررسی ضمن جمع آوری 58 جدایه قارچ Fusarium moniliforme عامل بیماری پوسیدگی طوقه برنج، مشخصات مرفولوژیکی و بیماریزایی آن ها روی گیاه برنج در آزمایشگاه و گلخانه در مرکز تحقیقات بین المللی برنج (IRRI) مورد مطالعه قرار گرفت. بعلاوه با استفاده از روش (RAPD (Random Amplified Polymorphic DNA به کمک پرایمر 11-J از کیت Operon با تواتر 5ACTCCTGCGA-3 قسمت های تصادفی از DNA هر جدایه تکثیر گردید. سپس جدایه ها به کمک تجزیه خوشه ای با در نظر گرفتن 25 درصد تشابه گروه بندی شدند. نتایج به دست آمده نشان داد که جدایه ها از نظر میزان رشد چهار روزه کلنی در هشت گروه، از نظر تعداد روز تا رسیدن قطر کلنی به 90 میلی متر (دیواره تشتک پتری) در یک گروه، از لحاظ ویژگی اثر گذاری روی میزان ارتقاع گیاه در پنج گروه و از نظر الگوی ژنتیکی در 13 گروه مختلف قرار می گیرند. بر اساس آزمون t درون گروه های مزبور از نظر خصوصیات اندازه گیری شده در آزمایشگاه و گلخانه، مشخص شد که هیچ کدام از جدایه ها در هیچ یک از خصوصیات با میانگین گروه مربوطه تفاوت معنی داری ندارند. بنابراین می توان نتیجه گیری نمود که با استفاده از مارکرهای مولکولی به روش RAPD می توان به جداسازی جدایه ها براساس مرفولوژیکی و بیماریزایی اقدام نمود. ضریب همبستگی (r=0.54) مثبت معنی داری بین میزان رشد کلنی قارچ در تشتک پتری و تاثیری گذاری قارچ بر ارتفاع بوته به دست آمد. بدین معنی که هر چه رشد قارچ در محیط کشت سریع تر بود موجب افزایش بیشتر ارتفاع گیاه گردید.

    کلیدواژگان: برنج، بیماری پوسیدگی طوقه، Fusarium monilifome، جدایه ها، RAPD
  • یعقوب فتحی پور*، کریم کمالی، غلام عباس عبدالهی، علی اصغر طالبی، سعید محرمی پور صفحات 245-261

    میزان حساسیت پوره ها و حشرات کامل سن گندم (Eurygaster integriceps Put) به حشره کش فنیتروتیون در اثر تغذیه از دو رقم گندم فلات و سرداری مورد بررسی قرار گرفت. هدف از انجام این تحقیق، بررسی امکان تلفیق ارقام گندم و حشره کش های شیمیایی در برنامه مدیریت تلفیقی (IPM) سن گندم بود. آزمایش ها در سال های 1377 و 1378 در آزمایشگاه ها و مزارع آزمایشی بخش تحقیقات سن گندم در ورامین انجام شد. میزان حساسیت پوره های سن 4 و 5 و حشرات کامل نسل جدید سن گندم که روی رقم فلات پرورش یافته بودند نسبت به حشره کش فنیتروتیون در مقایسه با حشراتی که روی رقم سرداری پرورش یافته بودند افزایش یافت. در هر سه مرحله سنی، LC 50 این حشره کش بر روی حشرات تغذیه کرده از رقم فلات کمتر از رقم سرداری بود. مقدار LC 50 حشره کش فنیتروتیون 50% در ارقام سرداری و فلات بر روی پوره های سن 4 به ترتیب 16/42 و 48/33، پوره های سن 5 به ترتیب 03/147 و 01/114 و حشرات کامل نسل جدید به ترتیب 335/303 و 88/277 پی پی ام تعیین شد. میزان LC 50 در رقم فلات نسبت به رقم سرداری در پوره های سن 4و 5 و حشرات کامل نسل جدید به ترتیب حدود 20 ،22، 25 درصد کاهش داشت . نتایج همچنین نشان داد که با افزایش مرحله سنی حشره بر روی رقم فلات، میزان حساسیت آن به حشره کش نیز افزایش می یابد. مقایسه میانگین نرخ رشد نسبی (MRGR) پوره های سن 4 و 5 بر روی رقم سرداری و فلات همراه با استفاده از دزهای زیر کشنده و MRGR این مراحل سنی روی ارقام آزمایشی بدون استفاده از حشره کش نشان داد که بین رقم فلات و حشره کش فنیتروتیون حالت سینرژیسم وجود دارد. نسبت (رقم سرداری به فلات) میانگین رشد نسبی در دو وضعیت استفاده و عدم استفاده از حشره کش برای پوره های سن 4 به ترتیب 53/1 و 23/1 و برای پوره های سن 5 به ترتیب 02/2 و 34/1 محاسبه شد.

    کلیدواژگان: گندم، ارقام، سن، مدیریت تلفیقی، اثرات متقابل، حشره کش فنیتروتیون
  • مظفر روستایی*، داوود صادق زاده اهری، علی حسامی، کاظم سلیمانی، هوشنگ پاشاپور، کورش نادرمحمودی، محمد مهدی پورسیاه بیدی، مسعود احمدی ملک، مقصود حسن پورحسنی، غلامرضا عابدی اصل صفحات 263-275

    به منظور بررسی سازگاری و پایداری عملکرد ارقام و لاین های گندم نان در مناطق سردسیر و معتدل دیم کشور، تعداد 16 رقم و لاین در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در هشت ایستگاه تحقیقاتی سردسیر دیم (مراغه، زنجان، ارومیه، کردستان، ایلام، سرارود، اردبیل و شیروان) در سال های 1377تا1380 مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل نشان داد که ژنوتیپ ها از نظر عملکرد دانه در سال ها و مکان های مختلف اختلاف معنی داری دارند. براساس نتایج آزمون یکنواختی واریانس اشتباهات آزمایشی، تجزیه واریانس مرکب ژنوتیپ ها در سال ها و مکان های مختلف انجام و نتایج به دست آمده نشان داد که اثر متقابل ژنوتیپ×سال×مکان در سطح یک درصد معنی دار است. بین ژنوتیپ ها از نظر عملکرد دانه اختلاف معنی دار وجود داشت و لاین های شماره 4 (آذر2) ،و شماره 10،(sbn/1-64-199)، به ترتیب با 1635 و 1597 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد دانه را تولید نمودند. میانگین عملکرد دانه رقم شاهد (سرداری) 1485 کیلوگرم در هکتار بود. در این بررسی با توجه به معنی دار بودن اثر متقابل ژنوتیپ در محیط از تجزیه پایداری برای تشخیص لاین های پایدار استفاده گردید. براساس نتایج تجزیه پایداری عملکرد دانه ژنوتیپ ها بر پایه روش های ضریب تغییرات محیطی (%.c.v)، واریانس درون مکانی (پارامتر تیپ چهار) و روش غیر پارامتری رتبه (Rank)، لاین های شماره 4 (رقم آذر 2)، 16 (شاهد سرداری)، و 10 جزء لاین های پایدار تشخیص داده شدند. لاین شماره 10 (199-64-sbn/1) به علت دارا بودن عملکرد دانه بالا، پایداری محصول و همچنین داشتن مقاومت به بیماری زنگ زرد به عنوان ژنوتیپ جدید برای نامگذاری و معرفی جهت کاشت در مناطق سردسیر و معتدل دیم کشور انتخاب گردید.

    کلیدواژگان: گندم دیم، عملکرد دانه، پایداری، سازگاری، مناطق سردو معتدل
  • سیروس محفوظی*، داوود حسن پناه صفحات 277-280
|
  • V. Feyziasl *, KH. Alizadeh, Y. Ansari, B. Mousavi, M. Ahmadpour Chenar Pages 121-136

    Studying some important crop characteristics in a population and consideration of the limitations and possibilities, is a general way to determine the suitable genotypes. In this way, a part of population is used as a standard for evaluation of other parts and an optimal level is defined. In order to determine the optimal level in some crop characteristics and comparison of wheat suitability under dryland conditions, a broad information bank wasdeveloped and studied using results of 6 years cold-drylands yield trials. By using boundary lines, optimal level of crop characteristics including days to heading, days to physiological maturity, duration of grain filling, plant height and thousand kernel weight were determined, 221.2 days, 259.6 days, 33.8 days, 62.5 centimeter and 28.3 gram, respectively. These data were closely similar to the optimal levels obtained from averaging method. Results showed that recommended cultivars in each location had similar maximum crop properties balance index (CPBI). Related maximum CPBI in Maragheh, Sanandaj, Zanjan, Ardabil and Uromieh was about 155, 270, 150, 182 and 440, respectively. Comparing with the adaptability of some popular wheat cultivars showed that cv. Sardari is suitable for cold winter and cool spring with spring precipitation, Sabalan is suitable for cold winter and relatively temperate spring with abundant spring precipitation and Azar 2 is suitable for cold fall and mild spring with fall-spring precipitation and low winter precipitation.

    Keywords: Dryland wheat, boundary line, CPBI
  • A. Fouman Ajirlou *, M.R. Ghanadha, A. Moghaddam Pages 137-154

    Six male sterile with four male fertile sorghum, Sorghum bicolor(L.) Moench, lines were crossed in a factorial mating design in 1998. Twenty four F1 hybrids and ten parental lines were planted in a randomized complete block design in three replications, at Seed and Plant Improvement Institute, Karaj, Iran in 1999. Two cuttings forage were harvested from all genotypes (F12 and parents). Four traits including plant height, tiller no., green yield and dry matter were measured. There were significant differences among genotypes, cuttings and genotype X cutting interaction for all traits at 1% level of probability. Analysis of variance showed that, there are significant effects of genotypes, parent, parent vs. crosses (except for tiller no. at average of cuttings), lines (for plant height in 2nd cut and mean), testers and line tester interaction. There were differnces among lines and testers GCA which shows the importance of additive effects of genes for this traits, therefore, the selection methods can be used for breeding programmes. Heretiability of some traits were different in first, second and average of cuttings. Therefore, in each cutting, the heretiability should be considered in multi cutting sorghum lines. Significant differences were observed among SCA of some parents which shows the importance of dominance effects of genes for majority of traits in hybrids. Hence the hybridization method can be used for breeding programmes. The highest positive SVA was obtained for green fodder from crossing of A__ICS 84 × R__2 , A__ICS88005× R__1, A__ICS31×R__28 & A__1×R__112, and for dry matter from crossing of A__ICS88005×R__1, A__ICS__31×R__28, A__2×R__112, A__ISC84×R__112& A__ICS31× R__2 at average of two cutting. The highest yield of two cuttings was obtained for green fodder from crossing of A__ICS84×R__2 and for dry matter from crossing of A__ICS31×R__2 with 144.8 and 34.5 tha^-1 , respecticely.

    Keywords: Sorghum, line× tester analysis, factorial mating design, GCA, SCA
  • H. Najafinejad *, H. Maddahian Pages 155-172

    In order to study the effects of different irrigation regimes and planting density on yield and agronomic traits of corn, an experiment was carried out in Research Farm of Orzoiyeh in kerman Agicultural Research Center for two years (1998-99). A split-splite plot randomized complete block design with 18 treatments and four replications were used. The irrigation treatments were assigned to main plots(irrigation after 75 mm irrigation after 100 mm irrigation after 125 mm, from class A pan). Row spaces were assigned to sub plot(60 and 75 cm) and plant spaces to sub-sub plot (15, 20 and 25 cm). Results showed that the grain yield among irrigation regimes, row spacing and plant spacing were significantly different. Among irrigation regimes, treatment of irrigation after 75 mm had the highest and treatment of irrigation after 125 mm had the lowest grain yield. By increasing the planting density, kernel/ ear, ear length and kernel protein percent decreased, but grain yield increased. Highest grain yield obtained in 111100 and 88800 plant/ha, respectively. The effect of irrigation regimes and planting density (row space and plant space) on harvest index was not significant, and this index was about, 52%. In this study water use efficiency increased with increase in planting density and water stresses. Based on the results of this study, the second irrigation regime for period of the first three months and the third irragation regime for the last month of corn growth period and planting density of 88 and 111 thousand plants per hectare, (combinations of 75 × 15 and 60× 15 cm) could be recommended for Orzoiyeh region.

    Keywords: Maize, irrigation regimes, Planting density, Grain yield
  • M. Barzali *, A. Javanshir, M. R. Shakiba, M. Moghadam, A.A. Nourinia Pages 173-189

    In order to study the effects of four tillage systems on yield components of three soybean cultivars, an experiment was conducted in a field at Araghi -Mahalleh Research Station of Gorgan in summer of 1997, after wheat was harvested. The experiment was factorial based on a randomized complete block design with four replications and 12 treatments. Treatments ware the combinations of four tillage systems and soybean cultivars. The tillage systems were T__1) burning wheat straw two perpendicular disks irrigation a shallow disk planting, T__2) burning wheat straw irrigation direct drilling (no-tillage), T__3) two perpendicular disks on the field consisting of wheat straw irrigation planting and T__4) irrigation direct drilling on the field having wheat straw (no-tillage). The three soybean cultivars used in the experiment were williams, Gorgan 3, and Sahar. Characteristics such as number of days from sowing to flowering and maturity, number of seeds per pod, number of pods plant, number of seeds per plant, 1000 seeds weight, and grain yield were measured. The results indicated that the T__3 and T__4 tillage systems increased number of days flowering and maturity, 1000 seeds weight, and grain yield, compared to the other systems. However, there was no significant difference among four systems in number of seeds per pod. The number of days from sowing to flowering and maturity and number of pods per plant in sahar cultivar were higher than those of the other two cultivars. The highest grain yield was obtained from sahar cultivar under T__4 tillage system. In this experiment, 1000 seed weight was the only component that showed significant positive correlation coefficient with the grain yield.

    Keywords: soybean, yield, tillage systems effect, Double cropping
  • M. Nasr Esfahani * Pages 191-208
    A two - year Invetigation (1997-98) was conducted to determine the various losses of potato tubers after harvesting and during the storage periods. The results revealed that 23.02 percent of the harvested tuber go on waste due to various causing effects including diseases and / or evironment. The components of these losses individually were of soft rot 3.43%, Fusarium dry rot 4.89%, Brown rot 2.30%, tuber greening 2.44% internal bruising 1.27%, physiological disorders 4.38% (includings cracking, unsuitable harvesting, secondry growth, under sized of tubers, etc.) deep injuries due to unsuitable harvesting, 1.72% and pests including Gryllotapa gryllotapa, Agrotis lineatus and phethrimea aperculella totally 1.65%. Statistical analysis showed no any significant effects in years but there was of a high correlation coefficient. The potato cultivars were cosima, marfona,Morren, Agria, Pikaso, Deraga and Arrian. The loss of potato tubers in these cultivars were 25.66, 24.76, 23.34, 21.24, 20.50, 18.56 and 17.20 percent, respectively. Potato cultivars differed in their degree of losses to various causing agents and/or effects in totality in which there were of a significant effects between the cultivars as far as the individual causing effects are concerned. Diseases such as black scurf (Rhizoctonia solani) and scab (Streptomyces scabis) were not enocunted, because of no any potato losses but there are losses in marketing. The other very minor diseases and environment effects were not included too.
    Keywords: Potato, Cultivars, Farydan, losses in the stores
  • M.N. Padasht Dehkaei *, A. Khalighi, A. Kashi, R. Naderi Pages 209-225
    The present investigation was carried out in the Department of Horticulture, College of Agriculture, Tehran University in Karaj, to study the effects of Azolla in composting of tree bark, tea wastes and rice hull and to compare the physical and chemical properties of mixes and organic matters with media standards for use on the ornamental plants. At first, Azolla ferm were mixed with tree bark, Tea wastes and rice hull as volume ratios of 0%, 25%, 75% and 100%. The mixes were sampled, during composting in 45 and 90 days, for maturity determination. The experiment was designeed in Randomized Complete Blocks, with four replications. After five months, the mixes were sampled again, and compared with control mix consisted of 50% peat and 50% perlite. At this time all physical and chemical properties were measured. Results showed that Azolla alone, did not significantly affect rice hull in composting, but in 50% and 75% ratios significantly affected composting of tree bark and tea wastes. Azolla compost was rich in nutrient elements, and tree bark compost and its mixes with Azolla had the best properties for ornamental plants media.
    Keywords: Azolla, Compost, Germination index, Cation Exchange Capacity, Maturity
  • M. Damadzadeh * Pages 227-244

    In this study 58 isolates of Fusarium moniliforme which causes rice foot rot disease were collected from infected rice seeds. The morphological characteristics and pathogenicity of these isolates were determined in laboratory and greenhouse in the International Rice Research Institute (IRRI). Besides, by RAPD(Random Amplified Polymorphic DNA) technique using primer J-11 from operon kit by sequences of "5-ACTCCTGCGA-3" the randomized portion of the DNA of each isolate was amplified. Using cluster analysis at 25% similarities, the isolates were classified as follows: from point of the growth rate of fungi after 4 days in Petri dishes into 8 groups from point of the number of days that fungi reached to the 90 mm diameter in one group from point of the effect of isolates on the length of seedlings into 5 groups from point of the genetical pattern into 13 groups. The characteristics measured in the laboratory or greehouse for each isolate did not significantly differ with the mean of each group using t-test analysis. Therefore, it could be concluded that molecular markers by RAPD technique can be used in differentiation of morpological and pathogenicity of Fusarium moniliforme isolates. The positive significant correlation coefficient (r=0.54) was observed between the growth rate of fungi in petri dishes and its effect on the length of seedling.

    Keywords: rice, foot rot disease, Fusarium moniliforme, Isolates, RAPD
  • Y. Fathipour *, Kamali K., G. Abdollahi, A.A. Talebi, S. Moharamipour Pages 245-261

    The rate of sensitivity of nymphs and adults of Eurygaster integriceps put., fed on wheat cultivar falat, to fenitrothion insecticide was studied. The main objective of this study was to determine the possibility of integrating wheat cultivars with fenitrothion in an integrated sunn pest(E. integriceps) management programme. The experiments were conducted in laboratory and field in varamin during 1998-9 The sensitivity of 4th and 5th instar nymphs and new adults reared on falat to insecticide fenitrothion (a.i=50%) was enhanced, compared with those on sardari. LC50 of insecticide on all three life stages of insects fed on falat was less than sardari. The LC50 of insecticide on all three life stages of insects fed on falat was less than sardari. The LC50 of insecticide on sardari and falat for 4th instar nymphs was 42.16 and 33.48, for 5th instar nymphs was 147.03 and 114.01 and for new adults was 303.35 and 227.88 ppm, respectively. Therefore LC50 of insecticide for 4th and 5th nymphs and new adults fed on falat was reduced about 20,22 and 25 percent, respectively, compared with those on sardari. The results also showed that by increasing the life stages of insects reared on falat, the rate of sensitivity to insecticide was enhanced. The comparison of MRGR for 4th and 5th instars reared on falat and sardari with and without using sublethal doses of insecticide showed that there was synergism between falat and fenitrothion. sardari/falat ratio of MRGR with and without using insecticide for 4th nymphs was 1.53 and 1.23 and for 5th nymphs was 2.02 and 1.34, respectively.

    Keywords: Wheat, Cultivars, sunn pest, IPM, interactions, fenitrothion. wheat, fenitrothion
  • M. Roustaii *, D. Sadeghzadeh Ahari, A. Hesami, K. Soleymani, H. Pashapour, K. Nader Mahmoudi, M.M. Pour Siah Bidi, M. Ahmadi, M. Hassanpour Hosni, G. Abediasl Pages 263-275

    To study the stability and adaptability of grain yield of advanced bread wheat genotypes in cold and moderate-cold dryland areas, 16 adanced genotypes were evaluated in Maragheh, sararood, kordestan, Ilam, Zanjan, Shirvan, Orumieh and Ardebil Experimental Stations in 1998 to 2001 cropping seasons. The experimental design in all the locations was randomized complete block design with four replications. In each location simple and combined analysis of variance were implemented. Based on homogeneity of error variances, combined analysis of variance was done over locations and years. Results showed that interaction effect of genotype × year × location was significatn at 1% probability level. A significant difference was also found among the genotypes, and genotypes No. 4(Azar 2) and No. 10(sbn/ 1-64-199) with 1635 and 1597 kgha^-1produced the highest the highest grain yield respectively, sardari(the check cultivar) produced 1485 kgha^-1 of grain yield. Result of stability analysis on grain yield using parametric method of C.V.% and Lin and Binns, and non-parametric method of rank, showed that genotypes No. 4(Azar 2) No. 16(Sardari) and No. 10(Sbn/1-64-199) were the most stable genotypes. Overall based on the mean of grain yield, stability parameters and diseases results, genotype No. 10(Sbn/ 1-64-199) was found to be the highest yielding, most stable and resistant to yellow rust genotype, therefore it was selected as a desirable genotype.

    Keywords: Dryland wheat, Grain yield, Stability, adaptability, cold, mederate-cold areas.19
  • S. Mahfouzi * Pages 277-280

    In cold regions, for successful wheat production close attention must be paid to all factors that influence a plant ability to attain maximum winterhardiness and grain yield. In this study the effects of sowing depths on grain yield and winter survival of winter bread wheat (Triticum aestivum L.) was studied in cold regions of Ardabil. An experiment was set up in a randomized block design with four sowing depth treatments (4, 7, 10 and 13 cm) in three replications for two years(1992-93). The results showed that the grain yield was significantly (P < 0.01) differed. The highest yield and less winterkill were obtained from shallow seeding treatment (4 cm). Increases in seeding depth resulted in significantly (P < 0.01) low yield and high winterkill. The relationship between grain yield (Y) and sowing depths was described by a polynomial equation: Y=1.808-158.5X+5.523X__2 where this curve accounted for 91% observed variation in grain yield. It can be concluded that in cold regions of Ardabil, shallow planting compared to deep planting can increase grain yield and minimize winterkilling of winter wheat cultivars.

    Keywords: winter wheat, sowing depth, Grain yield, cold loss